Abstract, Maart 2024

Abstracte fotografie is een kunstvorm vol prachtige beelden, elk met hun eigen unieke aantrekkingskracht. Tijdens onze recente beoordeling werden verschillende opmerkelijke werken besproken, en enkele sprongen er echt uit.

Voor mij persoonlijk sprong het werk van Jan van Zessen er uit en staat dan ook op de eerste plaats. Zijn foto, geïnspireerd door de techniek van Pep Ventosa, toont een ei op een zeer unieke manier. Het ei zelf is onherkenbaar. Door de gebruikte techniek en prachtige belichting ontstaat een spirograaf achtig beeld met bijzondere kleuren, reflecties en vlakverdeling op de achtergrond. Een intrigerend beeld dat blijft hangen.

Op de tweede plaats hebben we het werk van Theo Bense gekozen. We zien hier een vlak verdeeld in kleine vlakjes, pastel achtige kleuren, en diepte. Maar wat het echt speciaal maakt, is het subtiele detail: naarmate je beter kijkt, ontdek je portretten verborgen in de vlakjes. Dit effect wordt versterkt doordat Theo aan de lens draaide, waardoor een zoom effect ontstaat dat uitnodigt om dieper in het beeld te duiken.

Op de derde plaats kozen we voor de foto van Bert Boer. Het gebruik van rechthoekige vlakken, spel met schaduw, aanwezigheid van een cirkel en de toevoeging van een persoon creëren een spannend beeld dat de aandacht trekt.

Het jury rapport is geschreven door Roeline Slingerland en Bert de Jong.

Bekijk ook:
Meer berichten zoals deze: