Op de clubavonden "foto van maand" en "dia van de maand" worden de foto's van clubleden besproken. Aan het eind van de avond maakt de jury van dienst (de leden die op deze avond bardienst draaien) gemotiveerd de keuze van de maand bekend. Op deze pagina zijn deze foto's terug te zien.

 

De dia van de maand december 2017 is van Rini Paulussen-Scheijbeler

De motivatie van de jury: Een zeer mooie foto van 5 Koniks paarden in de mist. Hoe de paarden staan is apart, 4 op een rij en 1 paard staat als leider voor de groep. En een veulen bij de voet van de merrie staat helemaal vooraan. Goed gekeken door de fotograaf, op het juiste moment genomen.

1712dvdm Rini
 

De dia van de maand november 2017 is van Bart Cumbo Nacheli.

De motivatie van de jury: Zeezicht naar kust met kitesurfers.Foto kijkend naar de kust op een stormachtige zee. Op de voorgrond een dynamisch spel van kitesurfers, meeuwen en golven. Op de achtergrond de contrasterende statische rechte hoogbouw van de stad, die uit de waternevel lijkt op te rijzen. Door de vele kitesurfers op de golven en in de lucht, vechtend tegen de elementen, ontstaat een beeld waarin veel is om te ontdekken.

1711 dvdm BartCumboNacheli
 
 De foto van de maand november 2017 is van Eugène de Klerk.

De motivatie voor de keuze is: De foto springt er in eerste instantie uit door de originele vondst van het onderwerp. Verder is er een kleurrijk beeld ontstaan door de gehele foto. Tevens is de technische uitvoering geslaagd. (Al was de lijm van het passepartout nog nat).

1711fvdm eugene 1
 

De dia van de maand oktober 2017 is van Rini Paulussen-Scheijbeler.

De motivatie van de jury: Het thema deze maand was “Eenzaam en verlaten”

Veel foto’s toonden eenzame personen, bomen of verlaten plekken.
Maar dit aapje was eenzaam én verlaten en werd daarom de keuze voor deze Dia van de Maand.
 
1710DVDM Rini
 

De foto van de maand oktober 2017 is van Rini Paulussen-Scheijbeler.

De motivatie voor de keuze is: Deze zwartwit foto laat een brug met een rivier zien met daarnaast ook een spoorweg en een autoweg en bergen op de achtergrond. Er is erg veel te zien op deze foto en de weergave in zwartwit versterkt dit nog eens. Alle zwarte/wit/grijs tonen zijn aanwezig. De scherptediepte loopt  van voor in het beeld naar achter toe door. In de foto zitten enkele rechte en kromme lijnen waarvan de gebogen lijn van de brug het mooist en tevens het meest dominant is. Door bij het maken van de foto de juiste positie te kiezen is een interessante veel omvattende compositie ontstaan.  Een punt ter verbetering is mogelijk te bereiken door de brug wat lichter te maken t.o.v. de achtergond. Alles samengenomen, verdient deze foto de titel "foto van de maand september 2017".

1710 fvdm Rini 1
 

De dia van de maand mei 2017 is van Marijke Warner.

De motivatie van de jury: Een goed vastgelegd markttafereel, waarbij de bezoekers van de stoffenkraam en de marktkoopman zijn ingekaderd tussen alle koopwaar. Overal zijn rollen stof en schuimmateriaal te zien, die het oog leiden naar de aktie in de foto. De marktkoopman hoor je de dame in de groene jas bijna vriendelijk doch dringend vragen om even opzij te gaan, zodat hij kan passeren met de zware rol stof op zijn schouder.

05 17 dvdm Marijke
 

De foto van de maand mei 2017 is van Rob van Agthoven.

De motivatie van de jury: De foto springt eruit door het hoge standpunt van waaruit deze is genomen. Dat zie je zelden bij tulpenvelden. Daarbij is de foto van begin tot het eind scherp en geven de mensen op de voorgrond een levendig effect.

05 17 fvdm Rob
 

 De dia van de maand april 2017 is van Marijke Warner

De motivatie van de jury:

Een foto van Marijke in de dierentuin van een jongen die contact heeft met de ijsbeer. De dia is een mooi tafereel van het contact tussen mens en dier ondanks het dikke glas ertussen.

Er zit ook een gevoel van emotie bij om te zien hoe de ijsbeer naar de jongen kijkt. Een gevoelige plaat.Dat speelde wel mee in onze keuze voor deze dia. Marijke heeft ondertussen veel ervaring om dieren in de dierentuin vast te leggen en deze dia is een heel mooie aanvulling van haar dierenfoto's.

1704Marijike
 

De foto van de maand april 2017 is van Eugène de Klerk.

De motivatie van de jury: Een mooie landschapsfoto in de ochtendmist. De boom in de voorgrond en de sloot die door het landschap loopt, tesamen met de zon die heel licht door de mist schijnt en de blauwe gloed in de grondnevel, maken dat er een mooie sfeer in de foto onstaat.

04 17 fvdm eugene
 

De dia van de maand maart 2017 is van Hans Buitendijk.

De motivatie van de jury: 

We zien hier een detail van een van de Rotterdamse iconen. Het opname standpunt is zodanig dat het lijkt alsof de sporen niet op elkaar aansluiten, door beter te kijken zie je dat de twee delen toch bij elkaar horen. De personen benadrukken de grootsheid van dit monument. En aan de overkant zie je op een gevel uitnodigende letters De Hef.... Een echte Hans Buitendijk foto.

0317HansBuitendijk
 
 

De foto van de maand maart 2017 is van Bert Boer.

De motivatie van de jury: Het lijnenspel, de prettige verdeling en de mooie kleuraccenten maken deze foto erg aangenaam om naar te kijken. Er waren deze avond veel mooie foto's, maar deze vonden we allebei (Jan en Richard) erg mooi.

03 17 BertBoer
 

 

De dia van de maand februari 2017 komt van Marijke Warner.

De motivatie van de jury: Foto met op de voorgrond het silhouet van een wandelaar met rugzak, lopend op een steiger van de Kralingse Plas. Op de achtergrond van de plas zijn de contouren en reflecties van de stad te zien. De combinatie van het donkere silhouet van de wandelaar met de wat lichtere nevelige achtergrond geven een gevoel van ruimte en het ontdekken van nieuwe plaatsen.

201702MarijkeWarner
 

De foto van de maand februari 2017 komt van Gerard de Vries. 

De motivatie van de jury: Een mistige ochtend op de Rijn bij de plaats Kaub. Twee boten, het kasteel Burg Pfalzgrafenstein op het eiland Falkenau tegen een mistige achtergrond met bergen. Het panorama straalt rust, maar ook beweging uit. Het lijnenspel van de rechterboot zorgt voor een mooie dieptewerking. Door de plaats van het kasteel aan de linkerzijde ontstaat een mooi panorama om lang naar te kijken.

 FvdMGerarddeVriesfeb2017 (1)
 

De dia van de maand januari 2017 komt van Bart Cumbo Nacheli. Het thema was Dordrecht, de stad die we in september op een clubavond hebben bezocht.

De motivatie van de (kritische) jury Hans Buitendijk: Het is de fotograaf gelukt om in deze setting een foto te maken met een duidelijke extra inbreng. De foto bestaat uit meerdere lagen, van zowel weerspiegeling, doorkijk en werkelijkheid. Een terechte winnaar deze maand met meerdere kanshebbers.

dia vd maand febr 2017 Bart 02
 

De eerste foto van het jaar 2017 komt op naam van Bart Cumbo Nacheli. De motivatie van de jury: Een mooi grafisch beeld van de Rotterdamse haven. Hoewel deze foto zich minder snel lijkt te lenen voor een dergelijke omzetting, is deze bijzonder goed geslaagd en zijn de vele details in de foto goed zichtbaar gebleven. Het lijnenspel van de kranen en de containers vullen elkaar goed aan, waardoor een evenwichtige compositie ontstaat die uitnodigd om te blijven kijken.

Foto vd maand Jan Bart Cumbo Nacheli
 

 De laatste dia van de maand in 2016 is van Henk Zijlstra.

De motivatie van de jury is: De strandfoto met tegenlicht opname is zeer apart, om de volgende reden: De strandgangers staan allemaal op de goed plaats en de zeemist geeft een aparte dimensie aan deze foto. Door de strandgangers kijk je als het ware de foto in.

 Diavdmnddec16 H.Zijlstra 04
 

De foto van de maand november 2016 is van Rob van Agthoven.

De motivatie voor de keuze is: Het is een mooie actiefoto van 2 vossen on de Amsterdamse Drinwaterleiding Duinen. de bruiknkleuring van de vossen komt in deze foto prachtig uit en de scherpte is goed. Voor mij het perfecte plaatjes.

FvdMNov2016 RvAgthoven2
 

De foto van de maand november 2016 is van Theo Bense.

De motivatie van de keuze is:  Een prachtige mist foto van een op zich al mooi parklandschap. Wat direct opvalt zijn de prachtige bijna pastel kleuren. Dit zorgt voor een rustige en zeer sfeervolle foto. Alles lijkt te kloppen aan deze opname.

fvdm2016 11 theobense 1
 

 

In oktober 2016 was het thema van de dia van de maand "Straatfotografie" in de brede zin van het woord. Tot dia van de maand werd onderstaande foto van Hans van Essel gekozen.

De motivatie van de keuze is: Wij zien hier een straatfoto met drie elementen : winkels, bewegende mensen en een etalage pop. De lijst van de etalage vormt een natuurlijke verticale lijn in de foto waardoor er een tweeluik ontstaat. Door het verschil in grijstinten en de reflecties is er een duidelijk verschil tussen de etage en de rest van de foto, terwijl de straat met de mensen doorloopt. De fotograaf heeft een goede balans gevonden tussen de drukte op straat en de rust van de etalagepop in een winkelstraat. De foto geeft het gevoel dat je als kijker op punt staat rechtsaf te gaan en je weg te vervolgen in de winkelstraat. Volgens de jury voldoet de foto aan de algemene regels voor straatfotografie : publieke plaats en mensen die ongemerkt (candid) worden vastgelegd.

DvdM1016HansvanEssel
 

 

De foto van de maand oktober 2016 is van Riccardo van Iersel.

De motivatie voor de keuze is: De fotograaf is het gelukt om Delfshaven perfect in beeld te zetten. Zowel compositie, belichting en scherpte kloppen allemaal. De masten, huizen en boten, maar vooral ook de reflectie geven een extra pluspunt aan de foto.

 FvdM Riccardo van Iersel Oktober 2016 (4)
 

 

De dia van de maand september 2016 is van Kees Wolthoorn.

De motivatie voor de keuze is: Sfeervolle natuurfoto, waarbij het ochtendlicht mooi door het bladerendek heenbreekt. Door de goede belichting zijn de lichtstralen mooi vastgelegd en is de boomschors nog goed zichtbaar. Mooi ook hoe lichtbundel diagonaal door het beeld loopt, waardoor de opname ook compositorisch dik in orde is.

DvdM 0916 Kees Wolthoorn
 

 

De foto van de maand september 2016 is van Henk Zijlstra.

De motivatie voor de keuze is:De kracht van deze foto met twee schelpen zit in de eenvoud van de compositie en het duotoon-achtige kleurgebruik. De scherpte ligt op de schelpen waardoor de structuur goed tot zijn recht komt. Door het scherpteverloop wordt dit nog eens benadrukt. Een fijne plaat om naar te kijken.

Foto 01 vd mnd sept 2016 Henk Zijlstra